Sigma nl 20230327

Reportage concrete equipment

11/05/21-FR bas de page

REPORTAGE: Beton uitrusting

20210430 112948 liebherrmobilmix35dyckerhoffr300dpi

Temidden van een grillig klimaat dat met de dag lijkt te veranderen, kan de bouwsector alleen gedijen als materialen de tand des tijds, elementen en menselijkheid blijven doorstaan. Door de gevolgen van de wereldwijde pandemie is een stabiele vraag niet langer gegarandeerd; bijna elke branche ter wereld is geraakt door de gevolgen van het coronavirus, en de wereld van beton vormt daarop geen uitzondering. Naarmate de bouwsector echter verbeteringen begint te zien, neemt ook het beton toe.

"We hebben geluk omdat de betonindustrie verwant is aan de bouwsector - de bouwsector gaat nog steeds goed", zegt Klaus Eckert, hoofd marketing bij Liebherr-Mischtechnik GmbH.

Rapid International, een in het VK gevestigde fabrikant van apparatuur voor de beton-, bouw- en milieu-industrie, is het eens met dit sentiment, aangezien het bedrijf grotendeels niet is beïnvloed door Covid-19. "Doorlooptijden voor bestellingen zijn gestegen als gevolg van een grotere vraag, vertragingen in de toeleveringsketen en minder arbeidskrachten als gevolg van de eerste blokkering van de overheid", aldus Kelly McCollum van Rapid International.

"We hebben het voorrecht om een ??ontwerpteam op locatie te hebben en een uitgebreide productiefaciliteit van 50.000 vierkante meter, inclusief een spuitcabine en een spuitcabine. We hebben ook het geluk dat ons zusterbedrijf, Rapid Power Generation, ter plaatse dieselgeneratoren produceert die onze reeks mobiele installaties aandrijven. Hierdoor wordt vrijwel niets van het productieproces uitbesteed, wat ons een grotere mate van controle biedt. ”

20210430 112631 ammann

Nieuwe betontechniek

Concrete projecten worden dankzij nieuwe technologie nauwkeuriger uitgevoerd dan ooit tevoren. Dit was het geval bij de modernisering van de snelweg D1 tussen de twee grootste steden van Tsjechië. Twee slipform-straatstenen en een textuuruithardingsmachine van Wirtgen herstelden een 67 km lange snelweg in de richting van Praag. Tijdens het proces heeft de bestratingsbaan twee lagen in één doorgang geplaveid en tegelijkertijd de twee rijstroken verbreed.

Voor dit project is in een periode van 20 dagen meer dan 60.000 ton beton gebruikt. Aannemer Eurovia CS gebruikte de nieuwe bestratingsbaan van Wirtgen om het wegdek te bestraten met zichtbaar aggregaatbeton in optimale kwaliteit. Wirtgen gebruikte twee SP 154 (i) slipform-straatstenen als onderlaag en bovenlaag betonnen straatstenen en een TCM 180 (i) textuuruithardingsmachine.

De SP 154 (i) is uitgerust met vier bestuurbare en zwenkbare rupsunits. Hierdoor kan de machine met maximale flexibiliteit worden bestuurd onder verschillende omstandigheden op het werkterrein en zouden de bestuurbare en zwenkende rupseenheden de straatstenen gemakkelijk te laden maken.
Volgens Wirtgen is voor het project gekozen voor de tweelaagse bestratingsmethode omdat hierdoor een goedkopere mix kan worden gebruikt voor de wegbedding.

De tweelaagse bestratingsmethode is kosteneffectief omdat alleen de toplaag uit relatief duur uitgewassen aggregaatbeton bestaat. Voor het ballastbed kan daarentegen een goedkopere mix worden gebruikt. Door de bovenste betonlaag ‘nat in nat’ te bestraten, ontstond een uitstekende hechting tussen de lagen op het 11,5 meter brede en 27 cm hoge wegdek. De 22 cm dikke onderlaag beton en de 5 cm dikke toplaag beton zorgen samen voor een wegdek met een extreem hoog draagvermogen.

"We zijn diep onder de indruk van Wirtgen's nieuwe SP 154 (i) slipform-asfalteermachine", zegt Roman Pistek, specialist in betonwegenbouwtechnologie bij Eurovia CS. "De resulterende oppervlaktekwaliteit is absoluut opmerkelijk."

20210430 113328 wirtgen

om de keren dat een project kan doorgaan, moet beton worden verwijderd, zoals het geval was in de Filippijnen bij een substantieel brugsysteem dat Cebu City met Cordova aan de zuidkant van het eiland Mactan verbindt. De 8,5 km lange Cebu-Cordova Link Expressway, die gepland staat voor voltooiing in 2021, zal het Mactan-kanaal overspannen met een vaarhoogte van 51 meter voor scheepvaartschepen.

Toen een slechte partij beton de voortgang op een van de eerste pilons van de brug dreigde te laten ontsporen, hadden projectmanagers een creatieve oplossing nodig die het beton van slechte kwaliteit snel kon verwijderen zonder de wapening te beschadigen of het project achter op schema te brengen.
Een slechte partij beton dreigde de voortgang van een van de grootste infrastructuurprojecten van de Filippijnen te doen ontsporen

Cebu Link Joint Venture (CLJV) nam contact op met het in Singapore gevestigde Asia Waterjet Equipment, de belangrijkste hydrodemolition-experts in de regio. Toegang en sitevoorwaarden vormden een uitdaging. Met het tikken van de klok en het moessonseizoen in volle gang, arriveerde het team ter plaatse met een Aquajet Aqua Cutter 710V Hydrodemolition-robot en Jetstream HP Waterjetting Pump.

Hydrodemolition was de enige oplossing. De niet-opdringerige methode maakt gebruik van hogedrukwaterstralen zo krachtig als 40.000 psi, gemanipuleerd door een geautomatiseerde robot om lagen versleten en beschadigd beton te verwijderen. Het hogedrukwater overtreft de sterkte van het beton om bestaande poriën en microscheuren te verwijden en op een gecontroleerde manier uit elkaar te breken.

"Met de Aquajet Aqua Cutter hebben we de productiviteit verhoogd tot een punt waarop de bouw weer op schema lag", aldus Chris Parkhill, Sales Director Asia Waterjet Equipment voor Zuidoost-Azië. "Zonder Hydrodemolition had CLJV dat nooit kunnen doen."

20210430 113328 wirtgen 1

Marktvoorspellingen voor betonmachines

Met het ergste van Covid-19 hopelijk achter de rug, neemt de marktvraag toe naarmate de infrastructuurprojecten en -ontwikkelingen hervatten.

"Beton zal in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen, aangezien er een trend is van stortklaar beton naar meer prefabbeton", aldus Eckert van Liebherr.

Ammann noemt een groeiende vraag naar verbeterde en innovatieve ontwikkelingen, aangezien de betonindustrie blijft groeien en uiteindelijk floreert.

"Naar onze mening is de ontwikkeling van modern beton nog niet klaar", zegt Volker Kies, directeur verkoop betoncentrales bij Ammann. “Dit bracht uitdagingen met zich mee voor de meng- en regeltechnologie. Mechanische aanpassingen, optioneel verkrijgbare accessoires voor onze mengsystemen, evenals capaciteit en uitbreiding voor de opslag van aggregaten en de verdere ontwikkeling van de controlesystemen zijn vereisten om de productie van modern beton en betonproducten te garanderen. ”

Buiten het VK is de VS de grootste markt van Rapid, met projecten die zwaar gewogen zijn op infrastructuur - iets dat zal toenemen.

"De toekomst ziet er rooskleurig uit voor beton met de aankondiging van het infrastructuurplan van president Biden van US $ 2 biljoen", aldus McCollum.

"We geloven dat we een toename zullen zien in de vraag naar onze Rapidmix mobiele continue menginstallatie door grote civieltechnische aannemers, met name voor grootschalige snelwegen, bruggen en tunnelprojecten."

Nu de betonindustrie weer voet aan de grond krijgt en blijft evolueren, is een belangrijk onderdeel van de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid en ‘groene’ inspanningen. Dit is simpelweg een van de grootste trends in de betonindustrie.

Ammann zegt dat er twee punten zijn die moeten worden benadrukt met betrekking tot de huidige inspanningen op het gebied van duurzaamheid. "De eerste is het energieverbruik om beton te produceren en de tweede is het behoud van de hulpbronnen van aggregaten", zei Kies. “Om het energieverbruik te beperken zijn er steeds meer frequentieomvormers voor grote aandrijvingen om stroompieken bij het inschakelen te voorkomen.

“Door de optimalisatie van de mengsystemen is het mogelijk modern beton te produceren met dezelfde mengtijd, waardoor energie en materiaalslijtage worden bespaard. Het gebruik van gerecyclede toeslagmaterialen helpt het milieu te beschermen bij de productie van beton en ondersteunt de materiaalcyclus. "


"Later, in 2010, hebben we een windturbine geïnstalleerd die genoeg energie produceert om onze hele productiefaciliteit van stroom te voorzien", zei McCollum van Rapid. De 'groene' reis van Rapid International begon in 1992 met de ontwikkeling van de Rapid Reclaimer, een terugwinningseenheid voor het herstel van ongebruikt beton.

"Onze innovatieve Trakmix, op rails gemonteerde mobiele continue menginstallatie, die in 2015 werd gelanceerd, stelt civieltechnische en geotechnische bedrijven in staat om met gemak projecten op afgelegen locaties uit te voeren en te voldoen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke projecten."

20210430 113234 rapid tobermore

Besparing op cement
Mobiele planten - zoals deze van Ammann in Thailand - worden steeds populairder

20210430 112852 easybatch 90sraloongthailand170854

In een poging om de koolstofemissies te verminderen, biedt Liebherr een hoge weegnauwkeurigheid in betoncentrales, wat uiteindelijk resulteert in besparing op cement. "Elektrische truckmixers werken ook netjes, want Liebherr biedt nieuwe concepten die geschikt zijn voor dagelijks gebruik", besluit Eckert.

De groeiende vraag naar milieuvriendelijke projecten heeft een directe impact op de manier waarop bedrijven in de betonindustrie nieuw werk aanpakken. Keltbray, een gespecialiseerd engineeringbedrijf, heeft bijvoorbeeld samen met Wagners en Capital Concrete 240 ton koolstof bespaard door permanente werkpalen te installeren met Earth Friendly Concrete bij het Canada Water Project. Het project, namens klant British Land, maakt deel uit van Keltbray's voortdurende inzet voor koolstofreductie in zijn hele portfolio.

British Land heeft zich ertoe verbonden om zijn portfolio tegen 2030 om te vormen tot nul koolstof, aldus het bedrijf. In het komende decennium heeft het plannen om de reductie van de CO2-uitstoot in zijn ontwikkelingen, die naar verwachting ongeveer de helft van zijn jaarlijkse CO2-voetafdruk zal bedragen, te versnellen. In de toekomst kan het zijn dat milieuvriendelijke betonprojecten steeds gebruikelijker worden, omdat de industrie een rol speelt bij het verminderen van de CO2-uitstoot.
Informatie AMMANN-LIEBHERR-WIRTGEN

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11/05/21

REPORTAGE: Matériel béton

20210430 112948 liebherrmobilmix35dyckerhoffr300dpi
Dans un climat irrégulier qui peut sembler changer de jour en jour, l'industrie de la construction ne peut prospérer que si les matériaux continuent de résister à l'épreuve du temps, des éléments et de l'humanité. L'impact de la pandémie mondiale a fait qu'une demande stable n'est plus garantie; presque toutes les industries du monde ont été touchées par les effets du coronavirus, et le monde du béton ne fait pas exception. Cependant, à mesure que l'industrie de la construction commence à voir des améliorations, le béton fait de même.

«Nous avons de la chance car l'industrie du béton est liée à l'industrie de la construction - l'industrie de la construction va toujours bien», a déclaré Klaus Eckert, responsable du marketing chez Liebherr-Mischtechnik GmbH.

Rapid International, un fabricant d'équipements pour les industries du béton, de la construction et de l'environnement basé au Royaume-Uni, partage ce sentiment, car la société n'a pratiquement pas été affectée par Covid-19. «Les délais de livraison des commandes ont augmenté en raison de l'augmentation de la demande, des retards dans la chaîne d'approvisionnement et de la réduction de la main-d'œuvre à la suite du premier verrouillage du gouvernement», a déclaré Kelly McCollum de Rapid International.

«Nous avons le privilège d’avoir une équipe de conception sur place et une installation de production complète de 50 000 pieds carrés, qui comprend une cabine de grenaillage et de peinture. Nous avons également la chance que notre société sœur, Rapid Power Generation, fabrique sur place des groupes électrogènes diesel, qui alimentent notre gamme d’installations mobiles. En tant que tel, pratiquement aucun des processus de production n'est externalisé, ce qui nous offre un degré de contrôle plus élevé. »

20210430 112631 ammann

Nouvelle technologie du béton

Les projets concrets sont mis en œuvre avec des niveaux de précision plus élevés que jamais, grâce aux nouvelles technologies. C’était le cas de la modernisation de l’autoroute D1 entre les deux plus grandes villes de la République tchèque. Deux pavés à coffrage glissant et une machine de séchage de texture de Wirtgen ont réhabilité un tronçon d'autoroute de 67 km en direction de Prague. Au cours du processus, le train de pavage a pavé deux couches en un seul passage et a élargi les deux voies en même temps.

Pour ce projet, plus de 60 000 tonnes de béton ont été utilisées sur une période de 20 jours. L'entrepreneur Eurovia CS a utilisé le nouveau train de pavage de Wirtgen pour paver les surfaces routières avec du béton à granulats apparents dans une qualité optimale. Wirtgen a utilisé deux pavés à coffrage glissant SP 154 (i) comme pavés de béton de la couche inférieure et de la couche supérieure et une machine de séchage de texture TCM 180 (i).

Le SP 154 (i) est équipé de quatre unités de chenilles orientables et pivotantes. Cela permet à la machine d'être contrôlée avec une flexibilité maximale dans différentes conditions de chantier et les unités de chenilles orientables et pivotantes sont censées faciliter le chargement des finisseurs.
Selon Wirtgen, la méthode de pavage à deux couches a été choisie pour le projet car elle permet d'utiliser un mélange moins coûteux pour la plate-forme de la route.

La méthode de pavage à deux couches est rentable car seule la couche supérieure est constituée de béton d'agrégats apparents relativement coûteux. En revanche, un mélange moins coûteux peut être utilisé pour la plate-forme. Le pavage de la couche supérieure de béton «humide sur humide» a produit une excellente liaison entre les couches sur les surfaces de route de 11,5 m de large et 27 cm de haut. Ensemble, le béton de la couche inférieure de 22 cm d'épaisseur et le béton de la couche supérieure de 5 cm produisent une surface de route avec une capacité portante extrêmement élevée.

«Nous sommes très impressionnés par le nouveau finisseur à coffrage glissant SP 154 (i) de Wirtgen», a déclaré Roman Pistek, spécialiste des technologies de construction de routes en béton chez Eurovia CS. «La qualité de surface qui en résulte est absolument remarquable.»

20210430 113328 wirtgen

Parfois, pour qu'un projet se poursuive, il est nécessaire de retirer du béton, comme ce fut le cas aux Philippines sur un système de ponts important reliant Cebu City à Cordova à l'extrémité sud de l'île de Mactan. L'autoroute Cebu-Cordova Link de 8,5 km, dont l'achèvement est prévu pour 2021, enjambera le canal de Mactan avec une autorisation de navigation de 51 m pour les navires.

Lorsqu'un mauvais lot de béton menaçait de faire dérailler la progression de l'un des premiers pilons du pont, les chefs de projet avaient besoin d'une solution créative qui pourrait rapidement éliminer le béton de mauvaise qualité sans endommager les barres d'armature ou retarder le projet.
Un mauvais lot de béton menaçait de faire dérailler les progrès de l’un des plus grands projets d’infrastructure des Philippines

Cebu Link Joint Venture (CLJV) a contacté Asia Waterjet Equipment, basé à Singapour, les principaux experts en hydrodémolition de la région. L'accès et les conditions du site représentaient un défi. Alors que l'horloge tourne et que la saison de la mousson bat son plein, l'équipe est arrivée sur place avec un robot d'hydrodémolition Aquajet Aqua Cutter 710V et une pompe à jet d'eau HP Jetstream.

L'hydrodémolition était la seule solution. La méthode non intrusive utilise des jets d'eau à haute pression aussi puissants que 40000 psi manipulés par un robot automatisé pour éliminer les couches de béton détérioré et endommagé. L'eau à haute pression dépasse la résistance du béton pour élargir les pores et les microfissures existants, le brisant de manière contrôlée.

«Avec l'Aquajet Aqua Cutter, nous avons augmenté la productivité à un point tel que la construction était de retour dans les délais prévus», a déclaré Chris Parkhill, directeur des ventes d'équipement jet d'eau pour l'Asie du Sud-Est. «Sans l'hydrodémolition, il n'y a aucun moyen que CLJV aurait pu faire cela.»

20210430 113328 wirtgen 1

Prévisions de marché pour les équipements de béton

Avec le pire de Covid-19, espérons-le, derrière nous, la demande du marché est à la hausse à mesure que les projets d'infrastructure et les développements reprennent.

«Le béton continuera à jouer un rôle important à l’avenir, car il y a une tendance du béton prêt à l’emploi à davantage de béton préfabriqué», a déclaré M. Eckert de Liebherr.

Ammann cite une demande croissante de développements améliorés et innovants, alors que l'industrie du béton continue de progresser et finalement de prospérer.

«À notre avis, le développement des bétons modernes n'est pas encore terminé», a déclaré Volker Kies, directeur des ventes, centrales à béton, Ammann. «Cela a présenté des défis pour la technologie de mélange et de contrôle. Les réglages mécaniques, les accessoires disponibles en option pour nos systèmes de mélange, ainsi que la capacité et l'expansion pour le stockage des agrégats et le développement ultérieur des systèmes de contrôle sont des exigences pour assurer la production de bétons et de produits en béton modernes.

En dehors du Royaume-Uni, les États-Unis sont le plus grand marché de Rapid, avec des projets fortement axés sur les infrastructures - quelque chose qui est appelé à augmenter.

«L’avenir semble prometteur pour le béton avec l’annonce du plan d’infrastructure de 2 000 milliards de dollars du président Biden», a commenté McCollum.

«Nous pensons que nous verrons une augmentation de la demande pour notre usine de mélange continu mobile Rapidmix par les grands entrepreneurs en génie civil, en particulier pour les projets d'autoroutes, de ponts et de tunnels à grande échelle.»

Alors que l’industrie du béton retrouve ses racines et continue d’évoluer, un élément majeur est de progresser avec des efforts durables et «verts». C'est, tout simplement, l'une des plus grandes tendances de l'industrie du béton.

Ammann dit qu'il y a deux points à souligner concernant les efforts actuels de durabilité. «Le premier est la consommation d'énergie pour produire du béton et le second est la conservation des ressources en granulats», a déclaré Kies. «Afin de limiter la dépense énergétique, il existe de plus en plus de convertisseurs de fréquence pour les gros variateurs afin d'éviter les pics de courant lors de la mise sous tension.

«L'optimisation des systèmes de malaxage permet la production de bétons modernes avec le même temps de malaxage et économise ainsi l'énergie et l'usure des matériaux. L'utilisation d'agrégats recyclés contribue à protéger l'environnement lors de la fabrication du béton et soutient le cycle des matériaux. »


«Plus tard, en 2010, nous avons installé une éolienne, qui produit suffisamment d'énergie pour alimenter l'ensemble de notre usine de production», a déclaré McCollum de Rapid. la récupération du béton non utilisé.

«Notre usine innovante de mélange continu mobile sur rails Trakmix, lancée en 2015, permet aux entreprises de génie civil et de géotechnique d'entreprendre facilement des projets de localisation à distance et de répondre à la demande croissante de projets respectueux de l'environnement.

20210430 113234 rapid tobermore

Économies de ciment
Les installations mobiles - comme celle d'Ammann en Thaïlande - sont de plus en plus populaires

Dans un effort pour réduire les émissions de carbone, Liebherr offre une précision de pesage élevée dans les centrales à béton, ce qui se traduit en fin de compte par des économies de ciment. «Les camions malaxeurs électriques fonctionnent également proprement, car Liebherr propose de nouveaux concepts adaptés à un usage quotidien», a conclu Eckert.

La demande croissante de projets respectueux de l'environnement a eu un impact direct sur la manière dont les entreprises de l'industrie du béton abordent les nouveaux travaux. Par exemple, Keltbray, une entreprise d'ingénierie spécialisée, s'est associée à Wagners et Capital Concrete pour économiser 240 tonnes de carbone en installant des pieux de travaux permanents utilisant du béton écologique à son projet Canada Water. Le projet, au nom du client British Land, s'inscrit dans le cadre de l'engagement continu de Keltbray en faveur de la réduction des émissions de carbone dans l'ensemble de son portefeuille.

20210430 112852 easybatch 90sraloongthailand170854

British Land s'est engagée à transformer son portefeuille à zéro carbone net d'ici 2030, a déclaré la société. Au cours de la prochaine décennie, il prévoit d'accélérer la réduction du carbone incorporé dans ses développements, qui devrait représenter environ la moitié de son empreinte carbone annuelle. À l'avenir, il se peut que les projets concrets respectueux de l'environnement deviennent de plus en plus courants à mesure que l'industrie joue son rôle dans la réduction des émissions de carbone.
Infos AMMANN-LIEBHERR-WIRTGEN

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Date de dernière mise à jour : 09/05/2021

  • 1 vote. Moyenne 5 sur 5.