Sigma nl 20230327

MB-E-truck now in series production: Start of Production...

12/10/21-FR bas de page

E-truck nu in serieproductie: start van de productie van batterij-elektrische eActros in Mercedes-Benz fabriek in Wörth

Sign mail 2

De eerste in serie geproduceerde eActros rolde vandaag van de band in het Future Truck Center van de Mercedes-Benz-fabriek in Wörth.
Daniela Schmitt, minister van Economie en Transport in de deelstaat Rijnland-Palts, en Karin Rådström, lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG en verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Trucks, openden gezamenlijk de nieuwe productielijn.
Karin Rådström: "Met de eActros start onze eerste batterij-elektrische vrachtwagen met een ster vandaag de serieproductie in Wörth. Het voertuig heeft een heel speciale betekenis voor de fabriek in Wörth en zijn langetermijnoriëntatie: de toekomst van de Mercedes-Benz vrachtwagen de productie start vandaag. We willen hier de serieproductie van onze elektrische vrachtwagens sterk uitbreiden."
Daniela Schmitt: "Met de serieproductie van de eActros op de Wörth-locatie zet onze deelstaat opnieuw een belangrijke stap in de richting van de mobiliteit van mensen en goederen van morgen. De eActros 'Made in Rijnland-Palts' zorgt ook voor industriële waardecreatie in Rijnland -Palts en is een belangrijk teken dat we de transformatie in de voertuigindustrie met succes kunnen beheersen."
Voor het transport van de toekomst speelt de locatie een centrale rol binnen het bedrijf als het gaat om de montage van lokaal CO2-neutrale vrachtwagens.
De volledig elektrische vrachtwagenmodellen worden flexibel naast vrachtwagens met conventionele aandrijvingen geassembleerd voordat ze worden geëlektrificeerd in het Future Truck Center.
Klanten testen de eActros al sinds het najaar van 2018 - sinds 1 oktober kunnen ze het voertuig bestellen.

Wörth am Rhein – Eind juni vond de wereldpremière van de Mercedes-Benz eActros plaats en vandaag rolde het eerste in serie geproduceerde voertuig van de band in het nieuwe Future Truck Center in de fabriek in Wörth. De officiële opening van de productielijn en de inbedrijfstelling van de grootste assemblagefabriek van Mercedes-Benz-trucks werden overgenomen door Daniela Schmitt, minister van Economische Zaken van de deelstaat Rijnland-Palts, en Karin Rådström, lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Trucks, samen met Sven Gräble, hoofd van Mercedes-Benz Trucks Operations, Dr. Andreas Bachhofer, hoofd van Plant & Production Wörth, en Thomas Zwick, voorzitter van de ondernemingsraad van de fabriek in Wörth.

Het hart van de eActros-serieproductie is het Future Truck Center, de productiehal in gebouw 75, die met de start van de huidige serieproductie officieel in gebruik werd genomen. In de toekomst zal hier ook de elektrificatie van verdere CO2-neutrale vrachtwagens van Mercedes-Benz plaatsvinden. De serieproductie van de eEconic, ontwikkeld voor gemeentelijk gebruik, start in de tweede helft van 2022. De batterij-elektrische eActros LongHaul voor het langeafstandstransport moet in 2024 in serie worden geproduceerd.

"De start van de serieproductie van de eActros vandaag is een zeer solide bewijs dat we emissievrij transport serieus nemen", zegt Karin Rådström, lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG, verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Trucks. "De eActros, de eerste batterij-elektrische serietruck van Mercedes-Benz, en onze aanverwante diensten zijn een grote stap voor ons en voor onze klanten op weg naar CO2-neutraal wegtransport. En het voertuig heeft ook een heel bijzondere betekenis voor de fabriek in Wörth en zijn langetermijnoriëntatie: de toekomst van de vrachtwagenproductie van Mercedes-Benz begint vandaag. We willen de serieproductie van onze elektrische vrachtwagens hier sterk uitbreiden."

Daniela Schmitt, minister van Economie en Verkeer van Rijnland-Palts benadrukt: "Met de serieproductie van de eActros op de Wörth-locatie zet onze deelstaat opnieuw een belangrijke stap in de richting van de mobiliteit van mensen en goederen van morgen. De eActros "Made in Rhineland- Palts" zorgt ook voor industriële waardecreatie in Rijnland-Palts en is een belangrijk teken dat we de transformatie in de voertuigindustrie met succes kunnen beheersen."

Thomas Zwick, voorzitter van de ondernemingsraad van de Mercedes-Benz fabriek in Wörth: “Dit is een historisch moment voor onze fabriek, maar ook voor de regio. De toekomst van transport zal voortkomen uit onze fabriek in de Zuid-Palts. Voor onze collega's zullen nieuwe banen en nieuwe functieprofielen worden gecreëerd, en daarmee ook verdere opleidings- en kwalificatiemogelijkheden. Onze fabriek transformeert en we geven er samen vorm aan!”

Future Truck Center voor de elektrificatie van vrachtwagens met alternatieve aandrijfsystemen in Wörth

Viewtile 3

"De technologische verschuiving in onze branche naar lokaal CO2-neutrale vrachtwagens betekent ook een enorme verandering voor onze locaties en productie. De start van de eActros-serieproductie is voor ons geen dagelijkse opleving, maar een echt nieuw begin", zegt Sven Gräble , hoofd van Mercedes-Benz Trucks Operations. "Ons zogenaamde fullflex-concept maakt het mogelijk om de e-trucks in de bestaande productie te integreren. Op deze manier kan de fabriek zich efficiënt en nog sneller aanpassen aan de respectieve marktvraag en betrouwbaar voldoen aan de veeleisende kwaliteitsnormen van Mercedes -Benz."

Voordat de eActros naar het Future Truck Center komt voor zijn elektrificatie, zal hij flexibel worden geproduceerd op de bestaande assemblagelijn naast vrachtwagens met conventionele aandrijfsystemen. In principe zal de assemblage van verschillende voertuigtypes zoveel mogelijk geïntegreerd plaatsvinden en zal de basisstructuur van het voertuig op één assemblagelijn worden gebouwd - ongeacht of er een conventionele verbrandingsmotor of een elektrische aandrijflijn is geïnstalleerd.

De eActros gaat vervolgens naar het Future Truck Center, waar de elektrificatie van het voertuig plaatsvindt. Daar zijn de afgelopen maanden intensieve voorbereidingen getroffen voor de nieuwe productieprocessen. Dit omvat onder meer de bouw van een nieuwe assemblagelijn. Stap voor stap wordt de eActros hier verder in elkaar gezet. Naast de hoogspanningsaccu's worden in verschillende productiestappen ook andere hoogspanningscomponenten geassembleerd, waaronder de laadunit. Het vormt de interface waarmee het voertuig wordt verbonden met het laadstation. Nadat alle componenten zijn gemonteerd, wordt het hele systeem in gebruik genomen in het Future Truck Center. De vrachtwagen is dan rijklaar. Het voertuig wordt opnieuw geïntegreerd in het reguliere productieproces voor afwerking en eindinspectie.

De nieuwe productieprocessen leiden ook tot nieuwe eisen aan de kwalificatie en verdere ontwikkeling van het personeelsbestand. Gestart in 2018, hebben tot nu toe meer dan 2.500 medewerkers een bijscholing gekregen in het omgaan met hoogspanningsvoertuigen en componenten in het eigen trainingscentrum in Wörth - en hebben ze onmisbare vaardigheden verworven voor de montage van elektrisch aangedreven vrachtwagens.

De fabriek in Wörth: centrum voor lokaal CO2-neutrale vrachtwagens in het productienetwerk van Mercedes-Benz Trucks

Viewtile1 1

De eActros maakt de start, verdere modellen zullen volgen: Medio juli hebben de directie en de ondernemingsraad overeenstemming bereikt over een toekomstig streefbeeld dat de duurzame serieproductie van batterij-elektrische en waterstof-brandstofceltrucks in de Mercedes-Benz-fabriek in Wörth, de verdere ontwikkeling en kwalificatie van het personeelsbestand binnen deze transformatie, en de verdere uitbouw van de digitalisering op de site. Daimler Truck is dus duidelijk gecommitteerd aan de locatie in Wörth, die op lange termijn een belangrijke rol zal spelen in het bedrijf met het oog op de transformatie naar CO2-neutraal transport. Met de beslissing om emissievrije vrachtwagens in Wörth te bouwen, verzekert het bedrijf de capaciteitsbenutting op lange termijn van de fabriek en stabiele werkgelegenheid op de locatie.

Dr. Andreas Bachhofer, hoofd Plant & Production Wörth: "Onze zeer flexibele productie zorgt voor een efficiënte montage van zowel conventionele als lokaal CO2-neutrale vrachtwagens in de Mercedes-Benz-fabriek in Wörth in de komende jaren - en daarmee het concurrentievermogen van de hele locatie Wörth wordt de hub voor het transport van de toekomst in het Mercedes-Benz truckproductienetwerk. We combineren onze technologische knowhow met een volledig flexibele en efficiënte productie en dit alles in een CO2-neutrale, gedigitaliseerde fabriek met de bijbehorende logistiek en infrastructuur."

Groene fabriek: productie ook CO2-neutraal

Naast de producten zal vanaf 2022 de hele Wörth-site, inclusief de productie, CO2-neutraal zijn, net als alle andere Europese Daimler Truck-fabrieken. Een uniek groenstroomconcept bij Daimler maakt het onder meer mogelijk: CO2-vrije stroominkoop uit hernieuwbare energiebronnen vormt de basis voor CO2-neutrale productie. Als onderdeel hiervan zal de site vanaf 2022 elektriciteit krijgen van wind- en zonneparken en waterkrachtcentrales. Op weg om een ​​groene fabriek te worden, moet de Mercedes-Benz-fabriek in Wörth ook op lange termijn CO2-vrij werken door de komende jaren achtereenvolgens een volledig duurzaam energiesysteem op te zetten. Ook de constante verbetering van de energie-efficiëntie in de fabriek speelt een belangrijke rol. Een voorbeeld: op de lange termijn zal een centraal absorptiekoelsysteem honderden decentrale airconditioningunits op de locatie vervangen, waarbij voor airconditioning gebruik wordt gemaakt van bestaande warmte in plaats van elektriciteit. Bestaande gebouwen en infrastructuur worden ook volledig gerenoveerd op het gebied van energie-efficiëntie en nieuwe, meer klimaatvriendelijke technologieën worden gebruikt in de productie, zoals het "Eco Paint"-proces in de spuiterij.

De Mercedes-Benz eActros - van conceptvoertuig tot serieproduct

Viewtile2

Nadat Mercedes-Benz Trucks op de 2016 Commercial Vehicles IAA in Hannover het conceptvoertuig van een heavy-duty distributievrachtwagen voor stedelijke gebieden had gepresenteerd, werden vanaf 2018 tien prototypes van de eActros in de praktijk getest bij klanten in Duitsland en andere Europese landen. Het doel van de "eActros-innovatievloot" was om samen met klanten te leren voor de productieklare eActros. Vergeleken met de prototypes is het productiemodel op een aantal punten, zoals bereik, rijprestaties en veiligheid, aanzienlijk verbeterd.

Het technologische hart van de eActros is de aandrijfeenheid met twee geïntegreerde elektromotoren inclusief een tweetraps transmissie. De twee motoren zorgen voor een indrukwekkend rijcomfort en een hoge rijdynamiek. Tegelijkertijd maakt de stille en emissievrije elektrische aandrijving ook nachtleveringen mogelijk, evenals toegang tot binnensteden waar een rijverbod voor diesel geldt. Afhankelijk van de uitvoering haalt de eActros zijn energie uit drie of vier accupacks en kan een actieradius tot 400 kilometer bereiken[1]. De eActros kan worden opgeladen tot 160 kW. De drie accu's hebben iets meer dan een uur nodig om van 20 tot 80 procent op te laden bij een standaard DC-snellaadstation met 400A laadstroom[2]. Wat betreft beschikbaarheid en prestaties is de eActros dus bij uitstek geschikt voor de dagelijkse distributie.

Om vervoerders bij elke stap te ondersteunen bij de omschakeling naar e-mobiliteit, heeft Mercedes-Benz Trucks de eActros ingebed in een totaalsysteem dat ook advies- en serviceaanbiedingen voor klanten omvat en dus een optimaal voertuiggebruik, optimalisatie van de totale kosten en het opzetten van een laadinfrastructuur. Daarnaast kenmerkt de elektrische truck zich door zijn hoge mate van digitalisering en connectiviteit.

Dit geldt ook voor de voertuigveiligheid. Met de nieuwste Actros-generatie met conventionele dieselaandrijving heeft Mercedes-Benz Trucks al op indrukwekkende wijze het veiligheidsniveau aangetoond dat vandaag op de weg mogelijk is en de maatregelen waarmee de fabrikant zijn visie op ongevalvrij rijden nastreeft. Bij de eActros heeft Mercedes-Benz Trucks zich niet alleen gericht op actieve veiligheid, bijvoorbeeld in de vorm van systemen als MirrorCam, S1R Turning Assistant of Active Brake Assist (ABA) van de vijfde generatie met voetgangersdetectie, maar ook op de uitdagingen van elektrische voertuigen en hoogspanningssystemen.

In een eerste stap is het seriemodel van de eActros beschikbaar in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Frankrijk, Nederland, België, Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Andere markten zullen volgen.

Over de Mercedes-Benz fabriek in Wörth

De grootste vrachtwagenassemblagefabriek van Mercedes-Benz Trucks werd in 1963 in Wörth am Rhein opgericht en produceert al meer dan 20 jaar de Mercedes-Benz Arocs en Atego-vrachtwagens, evenals de Actros, 's werelds meest succesvolle zware vrachtwagen. Ook de Mercedes-Benz speciale vrachtwagens Econic, Unimog en Zetros worden hier gebouwd. Elke dag kunnen tot 470 vrachtwagens, aangepast aan de eisen van de klant, de fabriek van Wörth verlaten. Klanten in meer dan 150 landen waarderen de "kwaliteit made in Wörth". De locatie aan de Rijn is het competentiecentrum van het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz Trucks. De Mercedes-Benz-fabriek in Wörth heeft ook meer dan 50 jaar ervaring in de productie van CKD (Completely Knocked Down) en levert voertuigkits aan tal van overzeese markten voor lokale eindmontage - tot op heden meer dan 750.000 kits. Met ongeveer 10.000 medewerkers is de fabriek van Mercedes-Benz Wörth de op één na grootste werkgever in de deelstaat Rijnland-Palts.

[1] De actieradius is intern onder optimale omstandigheden bepaald, inclusief 4 accupacks na voorconditionering in gedeeltelijk beladen distributieverkeer zonder aanhanger bij 20 °C buitentemperatuur.
[2] Gebaseerd op intern bepaalde empirische waarden onder optimale omstandigheden, waaronder een omgevingstemperatuur van 20°C.
NJC.© Info MB Trucks

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12/10/21

E-truck maintenant en production en série : Début de la production d'eActros électriques à batterie dans l'usine Mercedes-Benz de Wörth

Sign mail 2

Le premier eActros produit en série est sorti aujourd'hui de la chaîne de production du Future Truck Center de l'usine Mercedes-Benz de Wörth.
Daniela Schmitt, ministre de l'Économie et des Transports du Land de Rhénanie-Palatinat, et Karin Rådström, membre du conseil d'administration de Daimler Truck AG responsable de Mercedes-Benz Trucks, ont conjointement inauguré la nouvelle ligne de production.
Karin Rådström : « Avec l'eActros, notre premier camion électrique à batterie avec une étoile démarre aujourd'hui la production en série à Wörth. Le véhicule a une signification très particulière pour l'usine de Wörth et son orientation à long terme : l'avenir du camion Mercedes-Benz la production commence aujourd'hui. Nous voulons étendre considérablement la production en série de nos chariots électriques ici.
Daniela Schmitt : « Avec la production en série de l'eActros sur le site de Wörth, notre État fédéral franchit une nouvelle étape importante vers la mobilité des personnes et des biens de demain. L'eActros « Made in Rhineland-Palatinate » garantit également la création de valeur industrielle en Rhénanie -Palatinat et est un signe important que nous pouvons maîtriser avec succès la transformation de l'industrie automobile."
Pour le transport du futur, le site joue un rôle central au sein de l'entreprise lorsqu'il s'agit d'assembler des camions localement neutres en CO2.
Les modèles de camions entièrement électriques sont assemblés de manière flexible aux côtés de camions à entraînement conventionnel avant d'être électrifiés dans le Future Truck Center.
Les clients testent déjà l'eActros depuis l'automne 2018 - depuis le 1er octobre, ils peuvent commander le véhicule.

Wörth am Rhein – La première mondiale du Mercedes-Benz eActros a eu lieu fin juin et aujourd'hui, le premier véhicule de série est sorti de la chaîne de production du nouveau Future Truck Center de l'usine de Wörth. L'ouverture officielle de la ligne de production et le démarrage des opérations dans la plus grande usine d'assemblage de camions Mercedes-Benz ont été repris par Daniela Schmitt, ministre de l'Économie de l'État de Rhénanie-Palatinat, et Karin Rådström, membre du conseil d'administration de Daimler Truck AG responsable de Mercedes-Benz Trucks, avec Sven Gräble, responsable des opérations Mercedes-Benz Trucks, Dr Andreas Bachhofer, responsable de l'usine et de la production de Wörth, et Thomas Zwick, président du comité d'entreprise de l'usine de Wörth.

Le cœur de la production en série d'eActros est le Future Truck Center, le hall de production du bâtiment 75, qui a été officiellement mis en service avec le début de la production en série d'aujourd'hui. À l'avenir, l'électrification d'autres camions Mercedes-Benz neutres en CO2 aura également lieu ici. La production en série de l'eEconic, développé pour un usage municipal, devrait démarrer au second semestre 2022. L'eActros LongHaul électrique à batterie pour le transport longue distance devrait être prêt pour la production en série en 2024.

« Le démarrage aujourd'hui de la production en série de l'eActros est une preuve très solide que nous prenons au sérieux le transport zéro émission », déclare Karin Rådström, membre du conseil d'administration de Daimler Truck AG, responsable de Mercedes-Benz Trucks. « L'eActros, le premier camion de série électrique à batterie de Mercedes-Benz, et nos services associés sont une étape majeure pour nous et pour nos clients vers un transport routier neutre en CO2. Et le véhicule a également une signification très particulière pour l'usine de Wörth et son orientation à long terme : l'avenir de la production de camions Mercedes-Benz commence aujourd'hui. Nous souhaitons étendre considérablement la production en série de nos camions électriques ici. »

La ministre de l'Économie et des Transports de Rhénanie-Palatinat, Daniela Schmitt, souligne : « Avec la production en série de l'eActros sur le site de Wörth, notre État fédéral franchit une nouvelle étape importante vers la mobilité des personnes et des biens de demain. L'eActros « Made in Rhineland- Palatinat" garantit également la création de valeur industrielle en Rhénanie-Palatinat et est un signe important que nous pouvons maîtriser avec succès la transformation de l'industrie automobile."

Thomas Zwick, président du comité d'entreprise de l'usine Mercedes-Benz de Wörth : « C'est un moment historique pour notre usine, mais aussi pour la région. L'avenir du transport émanera de notre usine du sud du Palatinat. De nouveaux emplois et de nouveaux profils d'emploi seront créés pour nos collègues, ainsi que des opportunités de formation et de qualification supplémentaires. Notre usine se transforme et nous la façonnons ensemble !

Future Truck Center pour l'électrification de camions avec des systèmes d'entraînement alternatifs à Wörth

Viewtile 3

« Le virage technologique de notre industrie vers des camions localement neutres en CO2 signifie également un changement considérable pour nos sites et notre production. Le début de la production en série d'eActros n'est pas une montée en puissance quotidienne pour nous, mais un véritable nouveau départ », déclare Sven Gräble , responsable des opérations camions Mercedes-Benz. "Notre concept dit fullflex permet d'intégrer les camions électriques dans la production existante. De cette façon, l'usine est capable de s'adapter efficacement et encore plus rapidement à la demande respective du marché et de répondre de manière fiable aux normes de qualité exigeantes de Mercedes -Benz."

Avant que l'eActros n'arrive au Future Truck Center pour son électrification, il sera fabriqué de manière flexible sur la chaîne de montage existante aux côtés de camions dotés de systèmes d'entraînement conventionnels. Fondamentalement, l'assemblage de différents types de véhicules se fera de manière intégrée dans la mesure du possible et la structure de base du véhicule sera construite sur une seule chaîne de montage - qu'un moteur à combustion conventionnel ou un groupe motopropulseur électrique soit installé.

L'eActros se rend ensuite au Future Truck Center, où s'effectue l'électrification du véhicule. Des préparatifs intensifs pour les nouveaux processus de production y ont été effectués ces derniers mois. Cela comprend, entre autres, la construction d'une nouvelle chaîne de montage. Étape par étape, l'eActros sera encore assemblé ici. En plus des batteries haute tension, d'autres composants haute tension sont assemblés à différentes étapes de production, y compris l'unité de charge. Il constitue l'interface par laquelle le véhicule est connecté à la borne de recharge. Une fois tous les composants assemblés, l'ensemble du système est mis en service au Future Truck Center. Le camion est alors prêt à rouler. Le véhicule est réintégré dans le processus de production régulier pour la finition et l'inspection finale.

Les nouveaux processus de production entraînent également de nouvelles exigences pour la qualification et le développement ultérieur de la main-d'œuvre. Lancé en 2018, plus de 2 500 employés ont jusqu'à présent reçu une formation complémentaire à la manipulation de véhicules et de composants à haute tension dans le centre de formation du site à Wörth - et ont acquis des compétences indispensables pour l'assemblage de camions électriques.

L'usine de Wörth : centre de camions localement neutres en CO2 dans le réseau de production Mercedes-Benz Trucks

Viewtile1 1

L'eActros prend le départ, d'autres modèles suivront : à la mi-juillet, la direction et le comité d'entreprise se sont mis d'accord sur une future image cible qui comprend la production en série durable de camions électriques à batterie et à pile à combustible à hydrogène dans l'usine Mercedes-Benz de Wörth, le développement et la qualification de la main-d'œuvre dans le cadre de cette transformation et la poursuite de l'expansion de la numérisation sur le site. Daimler Truck s'est ainsi clairement engagé sur le site de Wörth, qui jouera un rôle important dans l'entreprise à long terme en vue de la transformation vers un transport neutre en CO2. Avec la décision de fabriquer des camions zéro émission à Wörth, l'entreprise garantit l'utilisation à long terme des capacités de l'usine et un emploi stable sur le site.

Dr Andreas Bachhofer, responsable de l'usine et de la production de Wörth : « Notre production hautement flexible garantit l'assemblage efficace de camions conventionnels et localement neutres en CO2 dans l'usine Mercedes-Benz de Wörth dans les années à venir - et donc la compétitivité de l'ensemble du site Wörth devient la plaque tournante du transport du futur dans le réseau de production de camions Mercedes-Benz. Nous combinons notre savoir-faire technologique avec une production entièrement flexible et efficace, et tout cela dans une usine numérique neutre en CO2 avec le la logistique et l'infrastructure correspondantes.

Usine verte : la production sera également neutre en CO2

Viewtile2

En plus des produits, l'ensemble du site de Wörth, y compris la production, sera neutre en CO2 à partir de 2022, comme toutes les autres usines européennes de Daimler Truck. Un concept d'énergie verte unique chez Daimler permet, entre autres : l'approvisionnement en électricité sans CO2 à partir de sources d'énergie renouvelables constituera la base d'une production neutre en CO2. Dans ce cadre, le site s'approvisionnera en électricité à partir de parcs éoliens et solaires ainsi que de centrales hydroélectriques à partir de 2022. En passe de devenir une usine verte, l'usine Mercedes-Benz de Wörth doit également fonctionner à long terme sans CO2 en mettant progressivement en place un système d'énergie entièrement renouvelable au cours des prochaines années. L'amélioration constante de l'efficacité énergétique de l'usine joue également un rôle important. Un exemple : à terme, un système central de réfrigération à absorption remplacera des centaines d'unités de climatisation décentralisées sur le site, utilisant la chaleur existante au lieu de l'électricité pour la climatisation. Les bâtiments et infrastructures existants sont également entièrement rénovés en termes d'efficacité énergétique, et de nouvelles technologies plus respectueuses du climat sont utilisées dans la production, comme le processus « Eco Paint » dans l'atelier de peinture.

Le Mercedes-Benz eActros - du concept-car au produit de série

Après que Mercedes-Benz Trucks ait présenté le véhicule concept d'un camion de distribution poids lourds pour les zones urbaines à l'IAA des véhicules utilitaires 2016 à Hanovre, dix prototypes de l'eActros ont été testés en pratique avec des clients en Allemagne et dans d'autres pays européens à partir de 2018. L'objectif de la « flotte d'innovation eActros » était d'apprendre avec les clients pour l'eActros prêt pour la production. Par rapport aux prototypes, le modèle de production est considérablement amélioré dans certains aspects tels que l'autonomie, les performances de conduite et la sécurité.

Le cœur technologique de l'eActros est l'unité d'entraînement avec deux moteurs électriques intégrés dont une transmission à deux vitesses. Les deux moteurs assurent un confort de conduite impressionnant et une dynamique de conduite élevée. Dans le même temps, la propulsion électrique silencieuse et sans émission permet également les livraisons de nuit ainsi que l'entrée dans les centres-villes où il existe des interdictions de circulation diesel. Selon la version, l'eActros tire son énergie de trois ou quatre batteries et peut atteindre une autonomie allant jusqu'à 400 kilomètres[1]. L'eActros peut être chargé jusqu'à 160 kW. Les trois batteries ont besoin d'un peu plus d'une heure pour être chargées de 20 à 80 % sur une station de charge rapide CC standard avec un courant de charge de 400 A[2]. En termes de disponibilité et de performances, l'eActros est ainsi parfaitement adapté aux opérations de distribution quotidiennes.

Afin d'accompagner les transporteurs à chaque étape du passage à la mobilité électrique, Mercedes-Benz Trucks a intégré l'eActros dans un système global qui comprend également des offres de conseil et de service pour les clients et ainsi la meilleure utilisation possible du véhicule, l'optimisation de l'ensemble les coûts et la mise en place d'une infrastructure de recharge. De plus, le chariot électrique se caractérise par son haut niveau de numérisation et de connectivité.

Ceci s'applique également à la sécurité des véhicules. Avec la dernière génération d'Actros à entraînement diesel conventionnel, Mercedes-Benz Trucks a déjà démontré de manière impressionnante le niveau de sécurité possible sur la route aujourd'hui et les mesures avec lesquelles le constructeur poursuit sa vision d'une conduite sans accident. Dans le cas de l'eActros, Mercedes-Benz Trucks s'est non seulement concentré sur la sécurité active, par exemple sous la forme de systèmes tels que MirrorCam, S1R Turning Assistant ou Active Brake Assist (ABA) de cinquième génération avec détection des piétons, mais également sur les défis associés aux véhicules électriques et aux systèmes à haute tension.

Dans un premier temps, le modèle de série de l'eActros est disponible en Allemagne, Autriche, Suisse, Italie, Espagne, France, Pays-Bas, Belgique, Grande-Bretagne, Danemark, Norvège et Suède. D'autres marchés suivront.

À propos de l'usine Mercedes-Benz de Wörth

La plus grande usine d'assemblage de camions de Mercedes-Benz Trucks a été fondée à Wörth am Rhein en 1963 et produit les camions Mercedes-Benz Arocs et Atego - ainsi que l'Actros, le camion poids lourd le plus populaire au monde, depuis plus de 20 ans. Les camions spéciaux Mercedes-Benz Econic, Unimog et Zetros sont également construits ici. Chaque jour, jusqu'à 470 camions personnalisés selon les exigences du client peuvent quitter l'usine de Wörth. Les clients de plus de 150 pays apprécient la « qualité made in Wörth ». Le site du Rhin est le centre de compétence du réseau de production mondial de Mercedes-Benz Trucks. L'usine Mercedes-Benz de Wörth a également plus de 50 ans d'expérience dans la production de CKD (Completely Knocked Down) et livre des kits de véhicules à de nombreux marchés étrangers pour l'assemblage final local - plus de 750 000 kits au total à ce jour. Avec environ 10 000 employés, l'usine Mercedes-Benz de Wörth est le deuxième employeur du Land de Rhénanie-Palatinat.

[1] L'autonomie a été déterminée en interne dans des conditions optimales, incluant 4 packs batteries après préconditionnement en trafic de distribution partiellement chargé sans remorque à une température extérieure de 20 °C.
[2] Basé sur des valeurs empiriques déterminées en interne dans des conditions optimales, y compris une température ambiante de 20°C.
NJC.© Info MB Trucks

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Date de dernière mise à jour : 11/10/2021

  • 3 votes. Moyenne 5 sur 5.